MCF-12B cropped.jpg

Sustainability

GREEN DESIGN  |  ENVIRONMENTAL STEWARDSHIP  |  LEED ACCREDITED

We are committed to sustainable design and are guided by the philosophy that “a building should give back more to a site than it takes." MCF projects reduce their environmental footprint by being as energy conscious as possible, using an integrated approach that incorporates passive strategies, active solutions, and renewables.

Sustainable Campus

Antioch College

Prior to the College's reopening, MCF was asked to help Master Plan their campus for the crucial, next 10 years. One mission was at the forefront of their plan; Antioch would like to be the first 100% Carbon Neutral campus in the United States. All design and renovation would need to aid in their endeavors. Since that time, we have renovated three buildings to USGBC standards. All are, or will be, LEED Certified. We have additionally renovated an old engineering building into their Central Geothermal Plant. It currently heats & cools four buildings on campus. With expansion, it will cover the entire College. The College also added a five-acre solar array on the south of campus which will generate 1.2 million kilowatt hours of energy annually.

HIGHLIGHTS

Central Geothermal Plant
Campus Farm
One Megawatt Solar Farm
Renovated Energy Efficient facilities
Planned Carbon Neutrality

Latimer Family Library 

Saint Vincent College

The University Commons at Carlow was programmed and designed to transform the social and learning environment of the entire campus by providing accommodations for student life, dining, active learning and community engagement. The Commons building embodies the new vision of the University integrating an array of facilities to support student and faculty learning and collaboration. The University Commons is a beacon and home for the state-of-the-art Digital Learning and Innovation Center, art gallery and flexible conference space.

TYPE  Renovation

 

SIZE  82,500 sqft.

 

HIGHLIGHTS

LEED Silver Certified
Center for Digital Learning and Innovation
Multipurpose Assembly Space
McGinley Center for Student Success
Active Learning Classrooms 
New Campus Heart and Beacon

Scot Center

College of Wooster

In the planning stages for many years, MCF designed the Scot Center to aid in the College of Wooster's desire to become more sustainable. The 123,000 square foot LEED Gold Certified structure was an addition to the existing Physical Education Center.  The most prominent feature of the building is the 20,000 square foot solar array situated on the south-facing roof of the recreation center, which conducts 271,000-kilowatt hours per year of electricity, enough to power one of the College's dormitories.

TYPE  Addition

 

SIZE  123,000 sqft.

 

HIGHLIGHTS

LEED Gold Certified
Creates 271,000 Kilowatt-Hours of
Electricity Per Year
NCAA Regulation 6 Lane Track
Foster Research Environment
Creation of a Wellness Community
Campus Link

University Commons

Carlow University

The University Commons at Carlow was programmed and designed to transform the social and learning environment of the entire campus by providing accommodations for student life; dining; active learning and community engagement The Commons South-facing facade has electronically tintable glass on two levels that reduces solar heat gain during peak sun exposure, eliminating window treatments while maintaining a view & allowing natural light in.

TYPE  Renovation

 

SIZE  82,500 sqft.

 

HIGHLIGHTS

LEED® Certified Silver

Sustainable Site Design
Energy Efficiency
Water Efficiency
Materials and Resources
Indoor Air Quality

Innovation in Design

Sis & Dupre Science Pavilion

Saint Vincent College

The Sis and Herman Dupré Science Pavilion incorporates many aspects of sustainable design. The project was awarded LEED Gold Certification through improvements to the quality of the site, reductions in water and energy consumption, use of materials that reduced the impact on the environment and providing a healthy and safe place for faculty members and students to work. The custom-designed geothermal heating and cooling system, which provides environmentally comfortable and responsible energy efficiencies utilizing a series of 227 wells in a field 100 yards behind the pavilion, provides natural heating and cooling. In addition to the mechanical system, the facility is also topped with 111 photovoltaic panels generating 30,000 KWH of electricity for the building.

TYPE  Addition / Renovation

 

SIZE  107,000 sqft.

 

HIGHLIGHTS

LEED Gold Certified
Project Kaleidoscope Principles
Integrated Science Program
Student / Faculty Research Environment
Science on Display
Part of a Sustainable Campus

Additional Projects